Venotec

Visszértágulat kezelése

Jobb megszüntetni a problémát, mint vele élni! Az alsóvégtagi felületes és mélyvénás rendszert érintő megbetegedések közül messze a leggyakoribb az úgynevezett visszérbetegség: ez a sokak által sajnos jól ismert panasz különböző örökletes és külső tényezők hatására létrejövő érfali tágulattal, az ér előtüremkedésével, fájdalommal, nehézláb-érzéssel, súlyosabb esetben bőrelváltozásokkal, vénafali gyulladással, vérrögképződéssel és fekélyek kialakulásával járhat.

Visszértágulat kezelése

Jobb megelőzni

Mivel népbetegségről van szó (a már kialakult visszérbetegség akár súlyosabb szövődményekkel is társulhat), érdemes nagy hangsúlyt fektetni a megelőzésre: a rizikótényezők csökkentése (optimális testsúly elérése, rendszeres testmozgás, helyes táplálkozás és öltözködés, dohányzás kerülése, stb.) mellett a vénatorna elsajátítása és napi szintű gyakorlása, a lábak hideg vizes „kúrája”szintén sokat segíthet a kellemetlen tünetek elkerülése érdekében.

Mit tehet, akinél már megjelentek a panaszok?

Legnagyobb gyakorisággal elsőként a felszínes vénák eltérései (seprűvénák, tágulatok, kacskaringós, előtüremkedő erek) okoznak kozmetikai, esztétikai jellegű panaszokat. Súlyosabb eseteknek azok tekinthetők, amikor az esztétikai problémán túl fájdalom, érgyulladás, vizesedés, azaz komolyabb szövődmény kialakulása fenyeget. Ezekben az esetekben elengedhetetlen az alapos szakorvosi vizsgálat, hiszen a látható felületes vénák mellett, a mélyben futó vénarendszert is tüzetesen ki kell vizsgálni. Az eredménytől, s a beteg állapotától függően a szakorvos dönt arról, hogy elegendő-e a gyógyszeres kezelés, vagy érsebészeti műtétre, azaz a károsodott vénaszakasz eltávolítására van-e szükség.

Természetes megoldás

Érdemes tudni, hogy a visszérbetegség esetén eredményesen bevethetők a természetes, növényi eredetű bioflavonoidok: ezek a vegyületek ugyanis képesek a vénák falának erősítésére, áteresztőképességük csökkentésére. Kutatási adatok szerint hatékonyan működnek a már kialakult betegség által okozott tünetek enyhítésén. Közülük is az egyik leghatékonyabb vegyület a diozmin. Vény nélkül bárki számára hozzáférhető a gyógyszertárak polcain.

Egyéb megoldások

A gyógyszeres kezelés mellett vagy azt kiegészítve más módon is küzdhetünk a visszeres panaszok ellen. Sokat segíthet például az ún. kompressziós pólya használata, mely vény nélkül, bárki számára beszerezhető, és a súlyossági foktól függően különféle „erősségben” kapható. Természetesen, mind az optimális pólya kiválasztása, mind pedig annak helyes használata szakértelmet igényel, ezért a választást bízzuk kezelőorvosunkra, de legalábbis kérdezzük meg a gyógyszerészünket, hiszen egy helytelenül kiválasztott, illetve rosszul felhelyezett eszközzel még többet árthatunk, mint használunk.

Lehetőség van továbbá a kozmetikai panaszok bőrgyógyászati, lézeres, vagy nagyobb erek érintettsége esetén akár injekciós, ritkábban plasztikai sebészeti kezelésére is: ez sem lesz feltétlenül tökéletes garancia a visszérmentes lábra, hiszen ha a kiváltó (életmódbeli vagy örökletes) tényező továbbra is fennáll, egy másik éren ugyanúgy létrejöhetnek az elváltozások.
Rendkívül fontos tehát, hogy megfelelő figyelmet fordítsunk a megelőzésre, és a már kialakult tünetek korai, folyamatos kezelésére, hogy visszértágulatunk ne juthasson el ilyen súlyos állapotig.

(Dr. Lesznyák Judit)
2014. 09. 11.

Aranyeres panaszok

Az aranyér a végbélben található – annak tökéletes zárásáért felelős –…