Venotec

Aranyér? – Van segítség

Az aranyeres megbetegedés korunk népbetegségének is tekinthető. Ma már számos hajlamosító tényező ismert, de sajnos vannak, akik e faktorok nélkül is a fokozottabb kockázati csoportba tartoznak. Ilyen esetekben a végbél nyálkahártyájában futó erek falának elvékonyodásáért, kitágulásáért az örökletes, genetikai eredetű elváltozások tehetők felelőssé. Szerencsére akkor is van segítség, ha már kialakult az aranyér.

Egy jól működő rendszer zavara

Ahhoz, hogy a végbél csatornája folyamatosan zárva maradjon (a székelés akaratlagos folyamatától eltekintve), a rengeteg izomköteg mellett bizonyos „tömítőanyagra” is szükség van. Ez nem más, mint az erekkel dúsan átszőtt nyálkahártya-párna, amely jelentős mértékben hozzájárul a végbélcsatorna zárt állapotához. Ezek az erek speciális (úgynevezett arterio-venosus) söntök, és nem rendelkeznek túlságosan vastag, mindent kibíró érfallal, amely a rájuk gyakorolt, rendszeres erős nyomás (hasprés, székrekedés) következtében még inkább gyengülhet, végül kitágulhat és a nyálkahártya síkjából előboltosulhat. Ez a jelenség maga az aranyeres csomó.

Attól függően, hogy a végbélcsatorna falában, vagy a nyílás külső felén helyezkednek el, belső és külső aranyeres csomókat is megkülönböztethetünk. Míg utóbbiakat egyszerű megtekintés során viszonylag könnyű felismerni, addig a belső formák sokáig rejtve maradhatnak, és a legtöbb esetben csak a tünetek felléptekor derül rájuk fény.

Trombózis is felléphet

Az előtüremkedő nyálkahártya-felületek székelés közben sérülhetnek: ez kis mennyiségű, friss, piros vér ürítésével jár, és fájdalom vagy kellemetlen, húzó jellegű érzés is előfordulhat. Súlyosabb esetben maga a csomó reped meg: ebből már jóval intenzívebb vérzés indul, természetesen fokozottabb fájdalommal is társulva. Ha a kitágult vénafal begyullad, akár az ülést is akadályozó erőteljes fájdalom és a helyi trombózis kialakulásának kockázata is fenyeget.

A diagnózisalkotás folyamatában a megtekintést az ujjal történő fizikális vizsgálat, majd a végbél legalsó szakaszát áttekintő tükrözéses vizsgálat követi.

Diozmin: segítség a bajban

Az aranyér tüneteinek enyhítésében nagy hasznunkra lehetnek az úgynevezett bioflavonoidok. Ezek a természetes, növényi eredetű hatóanyagok az érfalak erősítése révén képesek jelentős mértékben csökkenteni az aranyér okozta panaszokat, a már kialakult, gyulladt aranyeres csomók okozta akut panaszok enyhítésére kiválóan alkalmas. Az egyik legfontosabb ilyen hatóanyag a diozmin, melyet a Venotec nagy mennyiségben tartalmaz, alkalmazása lehetővé teszi a mindennapi életben történő, folyamatos, zavartalan helytállást.

(Dr. Lesznyák Judit)
2014. 08. 14.