Venotec

Táplálkozás és életmód aranyér esetén

Az aranyér kialakulásában a genetikai hajlamon kívül nagy szerepe van az életmódbeli tényezőknek is, amelyeken ha változtatunk, segíthetjük az aranyér megelőzését, valamint elérhetjük, hogy minél később alakuljon ki.

Az aranyér megelőzésére az egyik legjobb módszer a rostban gazdag diéta, hiszen a növényi rostok megfelelő folyadékbevitel mellett, gyorsan és viszonylag könnyen áthaladnak a bélrendszeren, így segítve annak működését, tisztulását.

Rostban gazdag diéta és vízfogyasztás

A rostban gazdag diéta a fentiek mellett az elhízás, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulását is csökkenti. Mely ételek bővelkednek a leginkább rostokban?

 • Korpa: vegyen korpás kenyeret, vagy búzakorpát keverjen joghurtba, kefirbe
 • Zab: aranyér esetén különösen ajánlott a zabkása fogyasztása
 • Füge
 • Szárított gyümölcsök
 • Bab: kivételesen rostdús zöldség, így fogyasztása erősen ajánlott
 • Borsó: már félcsészényi borsó is 9 gramm rostot tartalmaz
 • Kukorica: a csöves kukorica darabja 5 grammnyi rostot tartalmaz
 • Bogyós gyümölcsök, eper, málna
 • Burgonya: átlagosan 5 grammnyi rost nyerhető egy közepesen főtt burgonyaszemből
 • Brokkoli: egy csésze főtt brokkoli 7 gramm rostot tartalmaz
 • Alma: egy átlagos nagyságú alma 4 gramm rostot tartalmaz

Ha azonban csak a rostfogyasztásunkat növeljük, de mellette nem látjuk el szervezetünket megfelelő mennyiségű folyadékkal, csak fokozzuk a székrekedést, ráadásul könnyebben fel is puffadunk. A folyadékfogyasztás normalizálja az emésztést, emellett a székrekedés legfőbb ellenszere is, hiszen lágyítja a székletet, és a bélmozgás helyes ütemének fenntartásában is segít. Cukros és szénsavas üdítők helyett igyunk inkább rostos, hígított gyümölcslevet, gyümölcsteát vagy vizet. Legalább két liter folyadékot vegyünk magunkhoz mindennap!

Bioflavonoidok alkalmazása

A rostban és folyadékban gazdag étrend sem véd meg mindig az aranyerek kialakulásától, így a fent javasolt ételek és italok mellett, panaszok esetén, érdemes olyan növényi hatóanyagokat (bioflavonoidokat) is magunkhoz venni, melyek segítenek a vénafalak stabilizálásában.

A vény nélkül kapható Venotec tabletta alkalmas erre, mely nagy mennyiségben tartalmaz mikronizált diozmint, és hatásosan képes csökkenti a már kialakult aranyeres tüneteket. A diozmin a bioflavonoidok közül is az egyik legjótékonyabb vegyület, melynek hatása abban rejlik, hogy a szöveti felvételt követően az érfalakhoz kötődve biztosítja a vénafalak megfelelő stabilitását.

Megfelelő életmód

Mindezek mellett életmódbeli változtatásokkal is jelentősen felgyorsíthatjuk a gyógyulási folyamatot.

Az irodai ülőmunka sokszor lehet kiváltója az aranyérnek, így érdemes kerülnünk a folyamatos ülést. Ha azonban mégis rá vagyunk kényszerülve, óránként legalább 5 percre álljunk fel sétálni, és gyakran változtassunk testpozíciót, hogy csökkentsük a végbéltáji területre terhelődő nyomást.

Szánjunk legalább napi 30 percet a pihenésre. Nyújtózzunk el egy kanapén és a lábunkat helyezzük a fejünknél magasabb pozícióba. Így beindul keringésünk, és ahogy az idegi feszültség elillan belőlünk, úgy lazul el a gát is, és szűnik a szorító érzés.

Ha azonban “hív a természet”, ne tartogassuk, azonnal menjünk ki. Székletürítés közben ne erőltessük feleslegesen a végbél izmait, és a lélegzetünket se tartsuk vissza nyomás közben. Minden székletürítés után csak egyszerű fehér, puha, nem illatosított higiéniai papírt használjunk, mert a színes vagy illatosított papír irritálhatja az érintett területet. Minden székelés után langyos vizes mosakodás, és illatmentes hidratáló krém helyi használata is javasolt.

Végül, de nem utolsó sorban pedig törekedjünk egy olyan mindennapi bioritmus kialakítására, melynek része a rendszeres, legalább nap egyszeri székletürítés.

(Dr. Mogyorósi Richárd)
2014. 08. 14.