Venotec

Mik azok a bioflavonoidok?

A gyógyszergyárak tudósai intenzív kutatómunkájuk során számos olyan, valójában régóta ismert, zömmel növényi eredetű alapanyaggal találkoznak, melyek hatékonyak lehetnek egy-egy megbetegedés eredményes kezelésében. Nincs ez másképp a bioflavonoidokkal sem.

Hatékonyabb a természetes

A bioflavonoid elnevezés egy, főként a citrusfélékben megtalálható hatóanyagcsoportot takar, amelyek jótékony hatásukat elsősorban az érrendszer vénás területén fejtik ki. Felismerésük nagyjából egyidejű a C-vitamin alaposabb megismerésének időpontjával: miközben híres kutatónk, Szent-Györgyi Albert analizálta és tesztelte a paprikából kivont természetes C-vitamin hatásait, felfigyelt arra is, hogy a később mesterséges úton előállított, úgynevezett szintetikus C-vitamin hatása némileg eltér a tiszta formájáétól. Nevezetesen: az érfal eredetű vérzékenység kezelésében a természetes C-vitamin hatásos, míg mesterségesen előállított társa jóformán semmiféle hatást nem mutatott. Rájöttek, hogy a különbség a természetes forma „kísérő” molekuláiban, azaz a bioflavonoidokban rejlik. Ezek a molekulák képesek a károsodott érfal áteresztőképességének csökkentésére, az érfal stabilizálására, és így a sérülékenység jelentős mértékű csökkentésére, ezáltal például a visszérpanaszok tüneteinek enyhítésére.

Ekkoriban nevezték el a csoport tagjait P-vitaminoknak (P, mint permeabilitás, azaz, áteresztőképesség). A későbbi évtizedekben egyre több vizsgálatot végeztek ezekkel a molekulákkal, melyek során kiderült, hogy számos, P-vitaminokat tartalmazó gyógyszer hatékony az érfal eredetű megbetegedések kezelésében. A legfőbb hatóanyagok a diozmin, a heszperidin, a rutin, a tangeretin és a naringin. Természetesen még számos más, hasonló anyag ismert, és valószínűleg ennél még több vár még felfedezésre. Ezek közül is a legtöbb kutatást a diozminnal és a heszperidinnel végezték.

Könnyen elérhető, hatásos készítmények

A gyógyszertani és klinikai kutatások alapján egyértelművé vált, hogy a bioflavonoidok napi rendszerességű, meghatározott mennyiségű bevitele alkalmas lehet a vénás betegségek tüneteinek enyhítésére és az aranyeres csomók okozta panaszok ellen, amely sok, főként ülő foglalkozást végző ember életének mindennapjait keserítheti meg.

Mivel ezek a hatóanyagok szerencsére ma már bárki számára elérhetők, és vény nélkül beszerezhetők a gyógyszertárak polcairól, azoknak sem kell rögtön kés alá feküdniük, akik hajlamosabbak a vénatágulat kialakulására, vagy netán már hosszabb ideje szenvednek azok panaszaitól. Ilyen készítmény a Venotec is, amely nagy mennyiségben tartalmaz diozmint, mely a kutatások tanúsága szerint a bioflavonoidok közül is az egyik leghatékonyabb molekulának bizonyult a már kialakult visszeres és aranyeres panaszok kezelésében.

Alkalmazhatóságukról, adagolásukról minden esetben érdemes a gyógyszerész tanácsát, véleményét kikérni, hogy biztosan az állapotunknak legmegfelelőbb készítményt választhassuk.

(Dr. Lesznyák Judit)
2014. 08. 14.

Aranyér teszt

Az alábbi teszt segítségével kiderítheti, hogy fenyegeti-e Önt az aranyér…