Venotec

Aranyér és sport

Az aranyér kialakulásáért többek között az ülő életmód és a mozgásszegény életmód tehető felelőssé. Azért, hogy a betegséget elkerüljük, érdemes minél előbb beiktatnunk a rendszeres testmozgást az életünkbe.

Az aranyér kialakulását legtöbbször a végbél környéki kötőszövetek gyengesége okozza, amelynek következtében a végbél környéki erek kitágulnak, és vérellátási zavarok, súlyosabb esetben vérzés, sebesedés jelentkezhet. Milyen sportot válasszunk megelőzésként, és milyet, ha már kialakult problémánk van?

Ha nincs aranyere…

A rendszeres sportnak kiemelkedő szerepe van az aranyér megelőzésében, ugyanis javítja a vérkeringést. Ha nincs egészségügyi problémája, lényegében bármilyen mozgásformába belekezdhet, arra azonban fontos figyelnie, hogy a fokozatosság elvét minden esetben tartsa be.

Sokszor már az is elég, ha az autót kerékpárra cseréljük, vagy gyakrabban sétálunk, de ha ettől többet szeretne tenni az aranyér megelőzéséért, érdemes beépítenie a mindennapjaiba az erősítő és a kardió edzéseket.  Előbbinek az izmok és kötőszövetek erősítéséért, utóbbinak a keringésjavítás miatt van szerepe.

Tornázzon!

Nem kell feltétlenül egy edzőteremben súlyokat emelgetnie, elég, ha rendszeresen végez otthoni tornát. Figyeljen ilyenkor arra, hogy a gyakorlatok legyenek összetettek, és az egész testét mozgassa át, ne csak egy-egy testrész erősítésére helyezze a hangsúlyt. Fontos, hogy akár edzőteremben, akár otthon végzünk erősítést, figyeljünk a gyakorlatok helyes kivitelezésére – ha szükséges, kérjünk ehhez segítséget. Ha nem állnak Önhöz közel ezek a sportok, a jóga és a TRX is remek mozgásforma az izmok erősítésére.

Pattanjon nyeregbe!

A rendszeres kerékpározás erősíti a láb-, far- és medence izomzatát (és a kötőszöveteket), ezért fontos szerepe lehet az aranyér megelőzésében. Akár túlsúllyal rendelkező emberek is választhatják ezt a sportot, hiszen nem terheli az ízületeket. Ahhoz azonban, hogy a kerékpározásnak minden szempontból egészségmegőrző hatása legyen, elengedhetetlen, hogy megfelelő beállításokkal tekerjünk.

Aranyér esetén

Az előbb említett kerékpározás enyhe aranyeres panaszok (külső aranyér esetén nem szabad kerékpározni!) esetén szintén szóba jöhet, sőt még csillapíthatja is a tüneteket. Ehhez azonban elengedhetetlen, hogy kényelmes (se túl keskeny, se túl széles), megfelelő formájú nyereg legyen a kerékpárunkon. Kérjük szakember segítségét a nyeregválasztáshoz!

Súlyosabb esetben sajnos le kell mondanunk a kerékpározásról, ugyanis még nagyobb fájdalmat okozhatunk vele magunknak. Heves fájdalom esetén tilos a hasűri nyomás fokozódásával járó sportok végzése (pl. súlyemelés, guggolás, helytelenül végzett hasizom erősítő gyakorlatok), és kerülendő a futás és a kocogás is. Helyette válasszuk inkább az úszást, esetleg az elliptikus tréner használatát, és ha enyhülnek tüneteink, visszatérhetünk kedvenc sportágunkhoz.

Ha már kialakult aranyeres tünetei vannak, akkor se mondjon le az erősítő gyakorlatokról, hiszen ezek akár jót is tehetnek a panaszainak. (A gyakorlatok végzése közben egy erős hasfalú embernél sokkal kisebb a hasűri nyomás, mint egy gyenge hasfallal rendelkezőnél.) Érdemes szakember (edző, gyógytornász) segítségét kérni az edzésprogram előállításában, ugyanis kialakult aranyeres panaszok esetén még fontosabb, hogy megfelelően eddzük magunkat.

WEBBeteg – Lektorálta: Dr. Osikóczki Orsolya
2015. 05. 20.

Aranyeres panaszok

Az aranyér a végbélben található – annak tökéletes zárásáért felelős –…