Venotec

Székrekedés és aranyeres panaszok

Aranyeres panaszok esetén az egyik legfontosabb teendő a székrekedés megelőzése. Bármilyen meglepő, a tünetek megjelenését vagy kiújulását a megfelelő étkezéssel és a helyes székelési szokások kialakításával sikeresen elkerülhetjük.

Az első lépés minden esetben az életmódváltás legyen, melynek fontos része, hogy folyadékbevitellel indítsuk a napot. Ez lehet legalább 2 dl  citromos víz vagy meleg tea éhgyomorra. Étkezési szempontból pedig a következőket érdemes megfogadni:

 • Együnk minél többfélét, gyakran váltogassuk az ételek alkotóelemeit.
 • Minden étkezés alkalmával alaposan rágjuk meg a falatot. Soha ne együnk mohón, kapkodva.
 • Fogyasszunk naponta minimum 2-3 liter folyadékot – ennél jobb székletlágyítót jelenleg nem ismerünk.
 • A növényi rostok bőséges fogyasztása, a kevés cukor rengeteget segít az egészséges bélmozgás kialakulásában.
 • A rostdús diéta alapvető hozzávalói a müzli, a tejtermékek és az olajos magvak, mint a napraforgó, a lenmag, a szezámmag. Ezek mellett fogyasszunk minél többször savanyú káposztát, mogyorót, mézet, lekvárokat, búzacsírát, joghurtot.
 • Nem ajánljuk az úgynevezett „hasfogó” élelmiszerek fogyasztását, mint például az alma, a banán, a csokoládé és a kakaó.
 • Mértékletesen fogyasszuk a következő élelmiszereket: zsíros ételek, fekete tea, fehérkenyér, hagyma, húsfélék, rizs és tésztafélék.
 • Ha érezzük, hogy nehezített a székelésünk, székletünk tömörebb a szokásosnál, különböző aszalt gyümölcsök fogyasztásával lágyíthatjuk azt, például mazsolával, aszalt szilvával vagy fügével. E gyümölcsök fogyasztása mellett természetesen növeljük a folyadékbevitelt is.
 • Figyelem: ha sokáig éltünk rostszegény ételeken, a rostban gazdag táplálkozás hirtelen kezdés esetén kényelmetlen lehet, ritkán gyomorpanaszokat és telítettségérzést okoz, ezért fokozatosan álljunk át.

A betegség megelőzésében a mellékhelyiségen is érdemes megfogadni néhány jó tanácsot. Nem mindegy ugyanis, hogy mikor és hogyan végezzük a székletürítést.

 • A székletürítést lehetőleg mindig ugyanabban az időben végezzük. Ha nincs beállva az életciklusunk erre, sokszor kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy vissza kell tartanunk az ingert, amely pedig aranyér szempontból határozottan nem jó.
 • Székletürítés után mindig mossuk meg langyos vízzel az altestünket. Ha ez nem lehetséges, legalább töröljük meg egy nedves intim kendővel.
 • Ne használjunk vastag durva, kemény toalettpapírt a végbéltájék törlésére.
 • Soha ne álljunk sokáig egy helyben, vagy ha ülő munkát végzünk, időnként mozgassuk át a testünket, hogy az altestben kialakult vénás vérnyomást enyhítsük.
 • Mint oly sok más esetben, a rendszeres testmozgás az aranyér-megelőzésnél is sokat segít. Persze itt nem versenyszerű sportról van szó, de főleg az ülő munkát végzőknek célszerű időnként legalább sétálniuk egyet, ha más mozgásformára nincs idejük, energiájuk.

A székrekedés miatt kialakult aranyér gyógyszeres kezelése

Ha a székrekedésből kifolyólag már kialakult az aranyér, fontos, hogy gyógyszeres kezeléssel is csökkentsük a panaszokat. A mikronizált diozmin tartalmú Venotec tabletta egy olyan készítmény, mely érvédő hatású, fokozza a vénák tónusát, valamint stabilizálja a vénák falának állapotát. Növeli a hajszálerek ellenállását és csökkenti a faluk átjárhatóságát. Ezáltal alkalmas az aranyér okozta akut panaszok hatásos kezelésére.

A felszívódás előtt a diozmin diozmetinné alakul a bélben, melynek lebontása a bélfalban és a májban zajlik. A szervezetből történő kiürülése főleg a vesén (vizeleten) keresztül, bomlástermékek formájában, kismértékben pedig a széklettel és az epével történik.

Az alkalmazhatósággal kapcsolatban mindenképpen kérjük ki orvos, vagy gyógyszerész véleményét!

(Dr. Mogyorósi Richárd)
2014. 08. 14.

Aranyér okai

Az aranyérnek kialakulásának számos kiváltó oka lehet – ilyen például a…