Venotec

Diozmin – hatóanyag vénás elégtelenségre

Sokunk számára lehetnek ismerősek az érrendszert érintő, különböző típusú megbetegedések. Ezek között is gyakoriak a vénák elégtelen működése következtében kialakuló, sokszor a mindennapi életet is befolyásoló panaszok. Ilyen az aranyér, továbbá az alsó végtag felszínén, illetve a mélyben futó vénás érhálózaton létrejövő, sokszor krónikussá váló vénatágulatok, más néven visszerek. Van segítség.

Más-más élethelyzet – ugyanaz a probléma

A két kórkép igencsak hasonló mechanizmus során jön létre: az érfalak veleszületett gyengesége, vagy a vér elfolyásának (valamilyen fokú) akadályozottsága következtében a meggyengült vénafal kiöblösödik, kitágul, előboltosul. Szövődményes esetekben az érfalban helyi gyulladás jöhet létre, mely igen erős fájdalommal társulhat.

Az ülőmunkát végzők (irodai dolgozók) és a szinte folyton talpon levők (tanárok, fodrászok) egyaránt érintettek lehetnek. Rengetegen vannak, akik a kellemetlen, sokszor fájdalmas panaszokkal kénytelenek naponta megküzdeni, mindennapi életükben helytállni.

Segítenek a természetes hatóanyagok

Egyre több olyan, természetes eredetű hatóanyagot fedeznek fel a kutatók, melyek segítségével eredményesen vehető fel a küzdelem a vénafali tágulatokkal szemben.

Ezen hatóanyagok nagy része az úgynevezett bioflavonoidok közé tartozik: ezek a vegyületek zömmel  citrusfélékben találhatóak meg, és az érfalak (vénák falának) áteresztőképességének csökkentésében, az érfal erősítése révén hatnak. Az egyik legtöbbet tanulmányozott hatóanyag a diozmin: kutatási adatok alapján kimondható, hogy rendszeres, napi szintű, meghatározott dózisban történő alkalmazása csökkenteni képes a már kialakult visszerek, illetve aranyerek tüneteit.

Az előállítási folyamatok során a kutatók arra is rájöttek, hogy ha a tiszta diozmint tovább finomítják, akkor annak felszívódási hatékonysága növelhető. Így állítják elő az úgynevezett mikronizált diozmint.

Önmagában is hatékony

A diozmin önmagában is alkalmas a vénafali stabilitás kialakítására és megőrzésére. Jelenleg is intenzív kutatómunkák, tanulmányok folynak annak felderítésére, hogy az egyéb, hasonló jellegű bioflavonoidok, illetve azok kombinációja képes-e még ennél is jótékonyabb lenni.

Az egyik ilyen tanulmányban¹ sikerült igazolni, hogy a tiszta diozmin önmagában is olyan hatékony, mint a hatóanyag egy másik bioflavonoiddal, a heszperidinnel kombinált formája. A kísérletet olyan nőkön végezték, akiknél különböző stádiumú, krónikus vénás elégtelenség tünetei voltak megfigyelhetők. Az egyik csoport tagjai csak diozmint, a másik csoport tagjai a heszperidinnel kombinált formát kapták. Az eredmények azt mutatták, hogy mindkét csoport tagjainál jelentős mértékű javulás volt látható, ugyanakkor a tiszta diozminnal kezelt hölgyek esetén valamivel kevesebb mellékhatásról (allergia, vizenyősség, szájszárazság¹) számoltak be.

Nem feltétlenül kell tehát azonnal műtétre gondolni visszér vagy aranyér esetén. A természetes eredetű bioflavonoidok alkalmazása mellett nyugodtan folytathatjuk tovább mindennapi tevékenységeinket, anélkül, hogy a fájdalom, vagy a kényelmetlenség venné át az uralmat. Adagolásukról érdemes a gyógyszertárakban tanácsot kérni.

¹ Flebológiai szemle 2004; 12 (3); 89-45; Blackhorse Scientific Publisher 2004.

(Dr. Lesznyák Judit)
2014. 11. 25.

Aranyér okai

Az aranyérnek kialakulásának számos kiváltó oka lehet – ilyen például a…

Aranyeres panaszok

Az aranyér a végbélben található – annak tökéletes zárásáért felelős –…