Venotec

Tippek és trükkök aranyér esetén

Az aranyér, mely a visszerek egyik speciális, a végbéltájon kialakuló fajtája, sajnos sokunk mindennapjait keseríti meg – a WHO adatai szerint minden harmadik ember érintett a problémában. Éppen ezért fontos odafigyelnünk és betartanunk néhány alapvető szabályt egészségünk érdekében.

1. Fogyasszunk megfelelő mennyiségű folyadékot és tejterméket!

A kellő mennyiségű folyadék fellazítja a székletet, és megkönnyíti annak haladását a bélrendszerben. Különösen a felkelés után fogyasztott meleg gyógytea van kiváló hatással az emésztésre. Aranyeres tünetek esetén vegyük komolyan a napi kétliternyi minimális folyadékfogyasztást. Emellett igen jótékony hatású a joghurtok és kefirek fogyasztása is.

2. Fogyasszunk rostban gazdag ételeket!

A rostszegény táplálkozásnak köszönhetően a széklet mennyisége jóval kevesebb a normálisnál, épp ezért ritkább székelést eredményez. Tovább rontja a helyzetet, amikor a széklet pang a vastagbélben, több folyadék szívódik vissza belőle – így az még inkább besűrűsödik, és jóval szilárdabb állagúvá válik. Mindezek hatására nehezebbé válik a székelés, és az erőlködés miatt könnyebben alakul ki az aranyér. Rendkívül fontos aranyeres panaszok esetén, hogy rostban gazdag táplálékokat fogyasszunk. Együnk sok gyümölcsöt és zöldséget – főleg nyersen. A banánt azonban mellőzzük, mivel az lassítja az emésztést.

3. Segítenek a flavonoidok

A C-vitamin eredményesen gyógyítja a gyengült vénákat, megerősíti az érfalat, és csökkenti a gyulladás kialakulásának kockázatát. A flavonoid tartalmú gyógyszerek fokozzák ezt a hatást, így érdemes naponta kétszer 500 mg C-vitamint és 250 mg flavonoidot fogyasztanunk.
A Venotec tabletta magas koncentrációban tartalmaz mikronizált diozmint, amely jótékony hatású hatóanyag a bioflavonoidok között. A gyógyszer érvédő hatású, erősíti a vénák tónusát, valamint stabilizálja a vénák falának állapotát. Növeli a kapillárisok ellenállását és csökkenti áteresztőképességüket. Mindezen hatások következtében segít az akut aranyeres panaszok legyőzésében.

4. Tornázzunk, mozogjunk sokat!

Az aranyér kialakulásáért a mozgásszegény életmód is felelőssé tehető. Ha ülőmunkát végzünk, sokkal nagyobb esélyünk van a betegség kialakulására, ezért tanácsos legalább óránként felkelni egy kicsit levegőzni, és változtatni a testhelyzetünkön. A rendszeres séta, a könnyű sport segít a megelőzésben és a gyógyulásban is. Ennél is hatékonyabb, ha rendszeresen tornáztatjuk a lenti izmokat, hiszen az intimtorna nem pusztán a hüvelyi izmok edzésre alkalmas – segítségével a gátizomzat, így a végbél záróizma is karbantartható.

5. Figyeljünk a higiéniára!

Aranyér esetén külön figyelmet kell fordítani a testi higiéniára. Székelés után tanácsos a végbél környékét megmosni, de legalább intim törlőkendőt használni.

(Dr. Mogyorósi Richárd)
2014. 08. 14.

Aranyeres panaszok

Az aranyér a végbélben található – annak tökéletes zárásáért felelős –…