Venotec

Aranyeres panaszok

Az aranyér a végbélben található – annak tökéletes zárásáért felelős – belső érpárnák kóros mértékű kitágulása, megnyúlása. A Venotec segíthet a panaszok enyhítésében.

Az aranyér kialakulása és tünetei

Az aranyér kialakulhat örökletes tényezők (veleszületett kötőszöveti gyengeség) következtében, de az életmód is lehet rizikótényező:

 • ülő-, mozgásszegény életmód,
 • túlzott székletvisszatartás,
 • székelési inger elnyomásakor létrejövő szorulás, székrekedés,
 • hasmenés miatti kemény vagy gyakori híg széklet,
 • túlsúly,
 • terhesség,
 • betegségek (májbetegség, végbélgyulladás és -daganat).

Az aranyér kitágulása miatt elődomborodás, nyákos váladékozás, viszketés, gyulladás, vérzés, véres széklet alakulhat ki, de aranyér okozta fájdalom a köztudattal ellentétben elég ritkán fordul elő.

Az aranyér előrehaladottabb állapotban a végbélbe kiszorulva akár ki is záródhat, majd kifekélyesedhet; gyulladás hatására polipszerű növedékek jelenhetnek meg rajta.

Az aranyér legfőbb tünetei a következők:

 • vérzés
 • fájdalom
 • kitüremkedés
 • előesés (prolapsus)
 • viszketés
 • váladékozás
 • székelési nehezítettség

Az aranyér stádiumai

A tünetek felléphetnek egészen korai stádiumban is, de lehet, hogy előrehaladottabb fokozatnál sem észlel a beteg panaszt, így későn jut el orvoshoz. A korai felismerés lehetővé teszi a kíméletes, ambuláns gyógyítást, míg későn felismert esetben sokszor már csak a műtét segít véglegesen. A tünetek kialakulása a napi normális életvitelt zavaró, vagy akár lehetetlenné tévő kellemetlen panaszokká válhat.

A betegek panaszai között a leggyakoribb az aranyér vérzése, mely gyakran friss piros vérzésként jelentkezik, vagy a WC-papíron pecsételően, vagy a WC-kagylóba lecsöppenve látszik. Az előesés a székelési préselés során alakul ki és társul egy kellemetlen nyomásérzéssel, fájdalommal.

A III-IV. stádiumban az aranyér nem húzódik vissza, és ennek hatására elégtelen lesz az érpárnázottság, mely miatt váladékozást, nyálkahártya irritáció miatti nedvedzést észlelünk. Ezek a nedvek felmarják a végbél környékét, és felelőssé tehetőek a viszketésért.

A IV. fokú aranyérnél az erek kiürülése lehetetlenné válik, és heves, akut fájdalmat okoznak. A vénás áramlás nehezítettsége és az erek gyulladt, akut állapota kizáródáshoz vezet, mely trombózist és elhalást eredményezhet. Ezek a tünetek kialakulhatnak és rosszabbodhatnak a terhességek alatt, szülést követően, székrekedéses állapotban, jelentős testsúlyingadozás során, illetve munkahelyi körülmények miatt (tartós állás/ülés).

Az aranyér szövődményei

Gyakran súlyos szövődménye lehet az aranyeres csomók kizáródásának az úgynevezett „aranyér krízis” (fájdalom, duzzanat, gyulladt végbéltáji erek, hőemelkedés vagy láz, elesettség) kialakulása. Ilyen esetben a beteg sürgős sebészeti ellátása szükséges. Gyakoribb szövődménye még a vérzés. Első alkalommal – különösen, ha valaki nem tud létező aranyeréről – a végbélből származó vérzés felesleges rémületet is okozhat. Az esetek egy részében azonban végbéldaganat tünete is lehet, ezért az aranyér-kezelést vagy műtétet megelőzően mindig végzünk végbéltükrözést. A gyakori vérezgetés következtében azonban krónikus vérszegénység alakulhat ki.

Megoldás

Szerencsére léteznek ma már olyan készítmények, melyek alkalmazásával a heveny aranyeres epizód tünetei csökkenthetőek. Ilyen a Venotec tabletta is, melynek hatóanyaga, a diozmin révén érvédő hatású, erősíti a vénák tónusát, valamint stabilizálja a vénák falának állapotát. Növeli a kapillárisok ellenállását és csökkenti áteresztőképességüket. Mindezen hatások következtében segít az akut aranyeres panaszok legyőzésében.

(Dr. Mogyorósi Richárd)
2014. 08. 14.

Aranyér teszt

Az alábbi teszt segítségével kiderítheti, hogy fenyegeti-e Önt az aranyér…

Aranyeres panaszok

Az aranyér a végbélben található – annak tökéletes zárásáért felelős –…