Venotec

Vénás lábtorna

Az ember évezredek óta “törleszt” a törzsfejlődés során bekövetkezett felegyenesedésért. Ennek következtében ugyanis több szervrendszer, többek közt a váz- és a keringési rendszer is hatalmas pluszmunkát kapott. Jó tudni, hogy már néhány technikával és kis odafigyeléssel is sokat tehetünk azért, hogy testünk a folyamatos megterhelés ellenére is egészséges maradhasson.

Az alsó végtag szövetei által elhasznált vért a gravitáció ellenében kell egészen a szívig juttatni. Ehhez alkalmazkodva, a vénák falában úgynevezett vénabillentyűk találhatók, melyek –a szív billentyűihez hasonlóan– normál körülmények között csak egy irányban nyílnak, így akadályozva meg a vér visszafelé áramlását. Emellett a láb vaskos izomkötege is a vénák segítségére van, mely egyfajta pumpáló funkciót tölt be, azonban sok esetben még ez is kevésnek bizonyul.

Hasznos gyakorlatok, tanácsok

Mindenkinek, aki a magas kockázati csoportba tartozik a krónikus vénás elégtelenség kialakulása szempontjából (vagy bárkinek, aki szeretne mindent megtenni ennek elkerülése érdekében) érdemes megfelelő figyelmet fordítania a megelőzésre. A lehetséges külső rizikótényezők minimalizálása mellett konkrét lépéseket is tehetünk lábaink egészségéért. Sokat segíthet például a vénatorna, mely a már kialakult panaszokat is hatékonyan mérsékelheti.

A vénatorna nem más, mint egy, az alsó végtag keringésének javítását célzó gyakorlatsor, melyet gyógytornászok állítanak össze, és bárki elvégezheti otthonában, munkahelyén, vagy akár egy repülőtéri gyorsbüfében is. A feladatok lényege, hogy a monoton ülés, vagy egyhelyben állás folyamatát megszakítsuk, és a bokák, a térd, a csípő mozgatásával az ernyedt izmok véráramlását serkentsük. Ilyen gyakorlatok például a lábujjak felfelé, majd lefelé hajlítgatása, a térdek, a combok emelgetése vagy a spiccelés. Természetesen vannak bonyolultabb feladatok is, melyek csak otthoni környezetben, és „fittebb” állapotban végezhetőek.

Kezdje el!

  1. Rogyadozó járás – Kissé behajlított térddel, egyenes háttal tegyünk kis lépéseket, majd fokozatosan mélyítsük a térdhajlítást.
  2. Pipiskedés – Tegyünk néhány lépést pipiskedve, a sarkakat olyan magasra emelve, amennyire csak képesek vagyunk.
  3. Térdemelés – Egyenesen állva emelkedjünk lábujjhegyre, majd behajlított térddel emeljük a lehető legmagasabbra egyik, majd másik lábunkat.
  4. Biciklizés fekve – Hanyatt fekve végezzünk bicikliző mozgást. A gyakorlat akkor a leghatékonyabb, ha a padló közelében nyújtjuk előre a lábunkat.
  5. Golyószedés – Tegyünk 16-20 üveggolyót a padlóra. Vegyünk fel egy golyót a lábujjainkkal, először az egyik, majd a másik lábunkkal. Addig folytassuk, míg fel nem szedtük az összes golyót. Ez a gyakorlat tonizálja az inakat és a szalagokat, izolálja és átmozgatja a kisebb izmokat.
  6. Izomtonizálás – Álljunk könyvre vagy lépcsőfokra úgy, hogy lábujjaink túlérjenek a szélén. Hajlítsuk lábujjainkat lefelé. Tartsuk így néhány másodpercig, majd erősen húzzuk őket felfelé. Tartsuk így néhány másodpercig. Tízszer ismételjük a gyakorlatot.
  7. Lábfejkörzés – Üljünk vagy feküdjünk le, nyújtsuk ki magunk elé a lábunkat. Az egyik lábfejünkkel körözzünk kifelé, miközben talpunkat ívben behajlítjuk. Ismételjük tízszer, majd körözzünk tízszer befelé. Ismételjük meg a másik lábfejjel is. Ezzel a gyakorlattal javíthatunk lábfejünk alakján, és erősíthetjük bokánkat.
  8. Széken ülve emelje fel kinyújtva egyik lábát. Forgassa el lábfejét tízszer az óramutató járásának megfelelően, majd annak ellentétesen. Ismételje meg a gyakorlatot a másik lábával is.
  9. Széken ülve, egyik lábát kinyújtva rajzoljon kis köröket a levegőbe befelé, majd kifelé tíz-tíz alkalommal. Ismételje meg a másik lábával is.
  10. Székén ülve emelje fel sarkait, majd engedje vissza. 15-20 ismétlésre van szükség.

A vénatorna mellett a helyes, kényelmes, nem szoros ruházat és cipők viselése, a tartós meleg (szauna, gőzfürdő, forró fürdők) kerülése segíthet. Vannak, akik a hideg vizes fürdőre esküsznek: a lábszár hűtése, hűvös vízben való áztatása szintén jótékony hatással lehet a vénák falának erősségére.

(Dr. Lesznyák Judit)
2014. 08. 14.