Venotec

Aranyér okai

Az aranyérnek, mely a végbél alsó szakaszában vagy a végbélnyílás körül kialakuló elváltozás, számos kiváltó oka lehet, a nem megfelelő életmódtól az életkor előre haladásán át egészen az erőlködésig. Aranyeresség esetén az erek kitágulnak illetve begyulladnak, jó néhány kellemetlen panaszt és tünetet okozva.

Aranyér kialakulhat hasmenés miatt, a túl gyakori székletürítés következtében, de a székrekedés miatti erőlködés, illetve hosszabb ideig tartó, erőlködő köhögés is lehet kiváltó tényező. Hajlamosít rá az ülőmunka is. A túlsúly szintén lehet kiváltó ok, mert ilyenkor nagyobb a hasüregi nyomás, ami növeli a törzs vénáinak vérnyomását. A komolyabb has- és hátizommunkával járó mozgás, illetve sportolás miatt is lehet aranyerünk.

Aranyér terhesség alatt

Terhesség alatt a megnagyobbodott méh nyomást gyakorol a kismedencei vénákra, de akár a szülés során történő erőlködés is vezethet aranyeres panaszokhoz. A családilag öröklött kötőszöveti gyengeség is hajlamosító tényezőnek számít, akárcsak a krónikus májbetegség illetve a végbéldaganat. Anális közösülés során szintén kialakulhat aranyér.

Helytelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód

Jelentős rizikófaktor továbbá a helytelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód is. A feldolgozott, rostokban szegény élelmiszerek, illetve a túl sok cukor és zsír fogyasztása növelheti a betegség kialakulásának kockázatát, és az is, ha nem iszunk elegendő mennyiségű folyadékot. Mindezek együttesen gyakori székrekedéshez, székelés közbeni erőlködéshez vezethetnek.

Ha szeretnénk elkerülni, hogy aranyeres panaszaink legyenek, rendszeresen végezzünk nem túl megerőltető mozgást, emellett pedig fogyasszunk rostban gazdag ételeket, esetleg magas rosttartalmú táplálékkiegészítőket, és ügyeljünk a folyadékbevitelre is.

Lektorálta: Dr. Bánfalvi Péter