Venotec

Visszérproblémák – Nem csak az időseket érinti

Az alsó végtag felületesen és mélyen futó vénás érhálózata erős hatásoknak van kitéve: a két lábon járás egyik hátránya, hogy így jóval nagyobb feladat hárul ereinkre, mikor azok a lábak felől a szív felé próbálják juttatni a vért. Ennek fényében nem is csoda, hogy oly sokunknál alakul ki az évek során visszérbetegség.

Vénás elégtelenség során az erekben a vér áramlása igencsak lelassul, nem egy esetben akár visszafelé is szivároghat. A vénabillentyűk károsodása miatt a vénák fala kitágul, meggyengül, előboltosul: kialakul a visszérbetegség, mely az esztétikai problémák mellett komoly egészségügyi panaszokat is okozhat. A folyamat itt nem áll meg: az érfalak begyulladhatnak, amely igen erős fájdalommal, és a gyulladás helyén trombusképződéssel járhat. Ha ez a trombus (vérrög) leszakad az érfalról, a keringésen keresztül a szív, majd onnan a tüdő felé veszi az irányt, aminek tüdőembólia lehet a vége.

Nem csak az időseket érinti

Sokan gondolják, hogy a visszérbetegség csak az idősebb korosztály tagjait sújtja. Bár valóban közülük kerül ki a legtöbb érintett, a visszérbetegség okozta panaszok már fiatalabb életkorban is sok esetben tapasztalhatók.

A visszerek kialakulását számos tényező befolyásolhatja, melyek közül az idő múlásával történő „természetes elhasználódás” csak egy a sok közül. Vannak, akik eleve fokozottabb kockázati csoportba sorolhatók: például azok, akiknek felmenői között szintén vannak visszérbetegséggel küzdők. Ebben az esetben valamilyen örökletes elváltozás (is) szerepet játszik a betegség létrejöttében (pl. eleve gyengébb érfalak).

Számos külső tényező is befolyásolhatja vénás rendszerünk épségét, így például a szoros csizmák vagy cipők gyakori viselése, a rendszeres szaunázás, gőzfürdőzés, a kifejezetten mozgásszegény életmód, az elhízás vagy a dohányzás egytől egyig a visszerek kialakulását segíthetik elő.
Bizonyos tényezők együttállása esetén akár már igen fiatalon szembesülhetünk az első kanyargós, kitágult vénákkal. Nem érdemes tehát a problémát hallva legyinteni, és bízni az időben; ennél sokkal hatékonyabbak is lehetünk. Szerencsére a legtöbb külső rizikófaktor ellen magunk is tehetünk, ha elköteleződünk az életmódváltás mellett. Egy kis odafigyeléssel, rendszeres, nem túl megerőltető mozgással, lábaink tornáztatásával, hideg vízben való „edzésével” sokat tehetünk a visszérproblémák elkerüléséért, vagy a már kialakult tünetek enyhítéséért.

Az életmódbeli változások mellett bizonyos növényi eredetű hatóanyagok, az úgynevezett bioflavonoidok rendszeres alkalmazása is sokat segíthet a panaszokon. Ezek a főként citrusfélékben található vegyületek fontos szerepet játszanak a vénafalak erősítésében és áteresztőképességük csökkentésében. Közülük is a legtöbbet vizsgált hatóanyag a diozmin, amely vénaerősítő és –védő hatással is rendelkezik.

A vény nélkül kapható Venotec mikronizált diozmint tartalmaz, amely gyorsan felszívódik, és hatékonyan csökkenti a fájdalmat, a nehézláb-érzést, a vizenyőt és a visszérrel járó egyéb panaszokat.

(Dr. Mogyorósi Richárd)
2014. 08. 14.