Venotec

Aranyér stádiumai

50 éves koráig az emberek csaknem felének van valamilyen aranyeres panasza, így ez a kórkép tulajdonképpen népbetegségnek számít. Nemcsak fájdalmas és kellemetlen, de kezeletlen állapotban komolyabb szövődményeket is okozhat.

Aranyér tünetei

Az egyik legjellemzőbb tünet a székletürítés közben érzett fájdalom, esetleg vérzés, de a panaszok nem minden esetben ennyire erőteljesek. Aranyérre utalhatnak az altesten kialakult duzzanatok és csomók, a tompa vagy nyilalló fájdalom székelés közben, az erős viszketés a végbél tájékán, a véres széklet, a végbél alsó szakaszának kitüremkedése. Szintén aranyeres tünet lehet a huzamosabb ideig tartó székrekedés, illetve a váladékos, nyálkás széklet is.

Elhelyezkedéstől függően belső illetve külső aranyerességről beszélhetünk. Az előbbi a végbél falában helyezkedik el, és sok esetben fájdalommentes, míg az utóbbi a végbélnyílás körüli területen található.

Aranyér stádiumai

A tünetek függenek az aranyeresség előrehaladottságától is – a belső aranyeret az aranyeres csomó előre esése alapján különböző stádiumokba sorolhatjuk.

Első stádium

Az első stádiumban a tünetek alig észrevehetők – a végbél nyálkahártyájában nem találhatók érzőideg végződések, ezért a beteg nem érez fájdalmat. Ebben a szakaszban jellemző lehet a viszketés a végbélnyílás környékén, illetve világosabb piros színű vér a székleten, illetve a WC papíron.

Második stádium

A második stádiumban már kellemetlenebbek a tünetek, ilyenkor jelentkezhet fájdalom, égő érzés, vagy nedvességérzés is a végbélnyílás környékén, illetve tapasztalhatunk idegentest érzetet a végbélnyílásban – az aranyér kifordulhat, de spontán visszahúzódik. Ilyenkor már előfordulhat vérrögképződés, amely okozhat vénás elzáródást is.

Harmadik stádium

A harmadik stádiumban az aranyeres csomó nem húzódik vissza spontán, miután kifordul – bár kézzel óvatosan visszahelyezhető, vérzékeny és nedvedzik. Fokozódhat a fájdalom, a viszketés, intenzívebb lehet a vérzés, amelyen nyomot hagyhat a fehérneműn.

Negyedik stádium

A negyedik stádiumban már stabilan kifordult állapotban lévő, vissza nem helyezhető aranyérről beszélünk, ilyenkor a fájdalom és viszketés mellett állandósulhat az idegentest érzet a végbélnyílásban, illetve nehézzé válhat a széklettartás is.

Külső aranyérnél a viszketés, fájdalom mellett ritkább a vérzés, mivel az ilyen típusú aranyeret vékony bőr fedi. Ha a kitáguló erekben túlságosan lelassul a vér áramlása, trombotizálódhatnak – ilyenkor a beteg komoly fájdalmat, duzzadást, gyulladást tapasztalhat.
Szerencsére az aranyér hatásosan kezelhető különféle gyógyszerekkel, krémekkel és kúpokkal.
Ugyanakkor fontos tudni, hogy súlyosabb esetben, például amikor nem csillapodik a vérzés, illetve a fájdalom és a duzzadás hetek alatt sem javul a kezelés ellenére, a panaszokkal mindenképpen orvoshoz kell fordulni, mert az aranyeres panaszok mögött más, akár rákos betegségek is állhatnak.

Lektorálta: Dr. Bánfalvi Péter